Pajkos-Szabó féle alulhajtós szélmalom – Kiskunfélegyháza

          

Kiskunfélegyházát 1743-ban telepítették újra, mely a török hódoltság idején lakatlan puszta volt. Az új lakosok gabonáit először a falu szárazmalmai őrölték, majd 1798-tól már szélmalmok is megjelentek a városban. Az 1860-as évekre már 50-60 szélmalom forgatta vitorláit Kiskunfélegyházán, ez volt a szélmalmok virágkora.

Az egyetlen megmaradt alulhajtós szélmalom ma már a Kiskun Múzeum udvarán áll. 1860-ban építtette Csányi Lajos földbirtokos Fábián János fafaragómolnárral. A szélmalom egykor a város határában a Kismindszenti úton állt. 1910-től Pajkos-Szabó István molnár volt a tulajdonosa, aki 1939-ben eladta a Magyar Történeti Múzeumnak, így ez a malom lett Magyarország első műemlék szélmalma. 1961-62-ben áthelyezték a védett épületet a Kiskun Múzeum udvarára, azóta itt tekinthető meg e különleges épített örökség.

A szélmalom teljes belső őrlőszerkezete megmaradt, így hiteles képet ad a helyi molnáripar 19. századi virágkoráról. Gazdagon faragott berendezésével bemutatja a korabeli népművészet és a malomépítészet kivételes összefonódását, amely stílusát, sajátos megoldásait tekintve egyedi a Kárpát-medencében.