Malmok útja

A Malmok útja című tematikus utat ismertető honlapunk az Alföld egykor híres tájformáló épületeit, gazdasági és társadalmi műhelyeit, a száraz-, és szélmalmokat mutatja be. A kenyeret adó gabona őrlésére többféle technikát fejlesztettek ki az évszázadok során, melyek számos malomfajtát honosítottak meg e vidéken. Az ősi szárazmalmok mellett tornyos szélmalmok és darálók színesítik ma is a néprajzi és műemléki értékek palettáját. Megmentésük, megőrzésük és megismertetésük nagyon fontos, hiszen több mint 200 éven keresztül a Dél-Alföld meghatározó épületei és gazdasági alapfeladatot is ellátó közösségi terei voltak.

A Malmok útja című projekt Magyarország és Szerbia határán átnyúló tematikus útvonal megvalósítását tűzte ki célul, mely e tágas alföldi vidék malmait szeretné bemutatni és megismertetni. Öt partner, és az öt település malmai fűződtek fel e megálmodott útvonalra, mely egyre valóságosabbá vált. Nem véletlen, hogy a projekt mottója a következő gondolat lett: A malmok őrölnek, az utak összekötnek…. Úgy gondoltuk, hogy a megőrződött és megőrzésünkre bízott malmok összekötnek bennünket, a határok többé nem választanak el, így megtaláljuk az utakat, melyek szorosabbá kötik ismeretségünket és barátságainkat.

Kiskunfélegyházától Nagykikindáig érve a Malmok útja felöleli az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Hódmezővásárhely és Orom megőrzött épített örökségét. Ezen népi ipartörténeti építmények megóvása és látogathatóvá tétele fontos része volt a projektnek. Az útvonalra felfűzött malmok megmutatják a táj lakóinak életmódját, körülményekhez való alkalmazkodó készségét és találékonyságát az általuk alkalmazott technikai sokszínűség megismertetésével. A malmok azonban nem csak épületek, hanem találkozási pontok és közösségi helyek is voltak, és ma is azok.

A Malmok útját végigjárva és talán azon túl is jutva, az „útonjáró”, elé tárulnak e vidék kulturális kincsei, természeti értékei és épített öröksége is. E kötet útmutató a felfedezéshez. A bevetető részben a malmok történeti múltját ismerheti meg az olvasó, majd az útvonalra felfűzött malmok múltját és jelenét mutatjuk be. Az út azonban további lehetőségeket is kínál, melyhez térkép is kapcsolódik. A műemlék malmok védelme és megőrzése mellett, az általunk ismert tudás átadásában, valamint a turizmusban betöltött helyüknek és szerepüknek érdekében is szólunk. E kötet segítség a felfedezőút tervezéséhez. Azt mondják a régi bölcsek, hogy csak elindulni nehéz! Mi ezzel segítünk az elindulásban és várjuk a Malmok útján!

Jó utat kívánunk!

 

Ajánlott útvonal – malmok és látnivalók

 

Kiskunfélegyháza – Kiskun Múzeum
(6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos u. 9.)

Pajkos-Szabó féle szélmalom a Kiskun Múzeum udvarán

egyéb látnivalók: Kiskun Múzeum kiállítása, Petőfi Sándor Emlékház,
Móra Ferenc Emlékház, Városháza, Kossuth utcai platánsor, Kálvária,
Templomhalom régészeti emlékpark

 

Ópusztaszer Történelmi Emlékpark
(6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.)

Az emlékpark területén található malmok:

 

Hódmezővásárhely Tornyai János Múzeumhoz tartozik
(6800 Hódmezővásárhely, Tanya 2310)

 

Orom Község /Szerbia/ (Orom, Nagy út)

 

Nagykikinda /Szerbia/

  • Szárazmalom /Suvaca/ (Nemanjina 106, Kikinda 23300, Szerbia)
  • Kikinda National Museum (Trg Srpskih Dobrovoljaca 21, Kikinda 23300, Szerbia)